Mini paszteciki warzywne
Ciasto:
· paczka suchych drożdży (czyli tyle, ile producent zaleca użyć na pół kg mąki)
· 400 g mąki
· 200 ml wody mineralnej (ja używam kranowej, z filtra dzbankowego)
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1/2 łyżeczki soli
· łyżeczka cukru, najlepiej cukru pudru
· do posypania: kminek, czarnuszka, siemię lniane, sezam
Farsz:
· ćwierć główki kapusty
· 1-2 marchewki
· pietruszka
· pół cebuli
· łodyga selera naciowego
· 2 łyżki oliwy
· 2 łyżki masła
· Bulionetka Drobiowa Knorr
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wyrób je. Powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki. Włóż do miski, przykryj folią i postaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów, na pół godziny.W tym czasie przygotuj farsz. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Wszystkie warzywa zmiksuj (lub posiekaj, albo zetrzyj na tarce). Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, włóż masło i wszystkie warzywa. Duś pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do gorących warzyw dorzuć Bulionetkę. Wymieszaj. Kiedy warzywa będą już miękkie i ładnie zeszklone, zdejmij pokrywkę i - mieszając - odparuj nadmiar płynu. Jeśli lubisz, możesz je lekko zrumienić.Ponownie zagniataj ciasto przez chwilę. Podziel je na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na podłużny placek grubości 5 mm mniej więcej. Nakładaj farsz wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń ciasto z farszem w roladę i pokrój ją na plastry lub szersze kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Jeśli chcesz posyp czarnuszką itp. Plastry układaj na płasko. Piecz w 200°C do ładnego zrumienienia ciasta.
jabolek67