Kalmary faszerowanePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.8 kalmarow,500 g pomidorow,2 cebule,1 marchewka,1 por,6 lyzek oleju,100 ml wina.Farsz:80 g gotowanego ryzu,50 g orzeszkow ziemnych,1 cebula,3 lyzki oleju2 lyzki pokrojonej zielonej pietruszki,1 zabek czosnku,sol, pieprz.1. Marchewke, por i cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Pomidory sparzycwrzatkiem, obrac ze skory, usunac pestki, przetrzec przez sito. Sok zachowac2. Kalmary oczyscic, dokladnie umyc. Biala czesc w ksztalcie sakiewki zachowac.Macki odciac powyzej glowy, posiekac.3. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc 2 posiekane cebule. Dodac marchewke ipor. Dusic 10 min. Dodac pomidory, wlac wino, gotowac sos jeszcze 15 min.4. Przygotowac farsz: na oleju usmazyc 1 posiekana cebule, dodac ryz, orzeszki,zielona pietruszke, posiekany czosnak, sol i pieprz. Wymieszac z mackami kalmarow.5. Farszem napelmic biale "sakiewki" kalmarow. Ulozyc w naczyniu do zapiekania,zalac sosem i sokiem z pomidorow. Wstawic do piekarnika, piec 1,5 godz wtemp. 180żC. Podawac gorace lub zimne.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 44.
jabolek67