ęęłęóCiasto2 łyżeczki granulowanych drożdży4 łyżki ciepłej wody½ szklanki mleka o temperaturze pokojowej1 jajko o temperaturze pokojowej2 łyżki cukru2 ½ szklanki mąki uniwersalnej½ łyżeczki soli½ kostki miękkiego masła½ szklanki kremowego śmietankowego twarożkuNadzienie1 kostka miękkiego masła1 szklanka brązowego cukru1 łyżka cynamonu½ łyżeczki gałki muszkatołowej1 szklanka orzechów pekanPudding4 szklanki mleka1 łyżka ekstraktu waniliowego¼ szklanki cukru + 2 łyżki do posypania¼ szklanki brązowego cukru8 jajekPrzygotowanie ciastaRozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, zamieszać i pozostawić na 5 minut. Dodać mleko, jajko, cukier i wymieszać za pomocą miksera. Dodać mąkę oraz sól i mieszać przez 1 minutę, żeby składniki się połączyły. Dodać masło, twarożek i mieszać jeszcze przez 5 minut mikserem na średnich obrotach. Posmarować miskę małą ilością oleju, włożyć do niej ciasto, przykryć i pozostawić w cieple na 1 godzinę.Przygotować nadzienieZmieszać masło, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Drobno posiekać orzechy pekan i dodać do mieszaniny. Rozsmarować połowę nadzienia na dnie formy do pieczenia o rozmiarach ok. 20 cm x 30 cm. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Na blacie lekko wysmarowanym olejem rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 1,2 cm. Rozprowadzić pozostałe nadzienie na cieście i zrolować je wzdłuż. Pokroić roladę na 12 równych kawałków i ułożyć w prostokątnej formie z resztą nadzienia, pozostawiając między kawałkami ciasta nieco wolnego miejsca. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec 30 minut. Przed przygotowaniem puddingu pozostawić ciasto na noc w formie na powietrzu, żeby podeschło.Przygotować puddingRozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wyjąć kawałki ciasta z formy i pokroić na kromki tak, aby było widać spiralne nadzienie. Posmarować masłem prostokątną formę i ułożyć w niej płasko kromki ciasta. Zagotować mleko z wanilią na średnim ogniu. W misce zmieszać jajka z cukrem. Powoli dodawać gorące mleko, stale mieszając. Zalać ciasto mieszaniną i docisnąć, żeby dobrze nasiąkło. Posypać pudding cukrem. Zapiekać przez 35-45 minut, aż pudding stanie się sprężysty. Pokroić pudding na kwadratowe kawałki, nakładać łyżką na talerzyki. Podawać na ciepło.
jabolek67