Pudding bananowo-toffi.doc

(202 KB) Pobierz
Pudding bananowo-toffi

Pudding bananowo-toffi

Składniki na spód:

·         85 g rozpuszczonego masła

·         150 g ciastek digestive, pokruszonych

·         25 g migdałów, zmielonych

·         25 g orzechów laskowych, zmielonych

Składniki na masę toffi:

·         2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub 2 puszki gotowej masy toffi (z takiej korzystałam) - każda puszka o wadze 400 g

·         4 dojrzałe banany

·         sok z połowy cytryny

·         1 łyżeczka esencji waniliowej

·         75 g gorzkiej czekolady, startej

·         475 ml kremówki

Połaczyć w naczyniu rozpuszczone masło, pokruszone ciastka, zmielone migdały i orzechy laskowe. Dobrze wymieszać, wcisnąć na dno blaszki do tarty o średnicy 23 cm.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 - 12 minut. Wyjąć, wystudzić.

Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać esencji waniliowej i wymieszać z pokrojonymi bananami. Masę wyłożyć

na spód. Wierzch przykryć masą toffi z puszki. Posypać 50 g startej czekolady.

Kremówkę ubić, wyłożyć na czekoladę. Oprószyć pozostałymi 25 g startej czekolady.

Wstawić do lodówki

na kilka godzin, by masa stężała (choć nigdy nie będzie w pełni sztywna, będzie miała konsystencję masy toffi).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin