Pudding bananowo-toffi
Składniki na spód:
· 85 g rozpuszczonego masła
· 150 g ciastek digestive, pokruszonych
· 25 g migdałów, zmielonych
· 25 g orzechów laskowych, zmielonych
Składniki na masę toffi:
· 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub 2 puszki gotowej masy toffi (z takiej korzystałam) - każda puszka o wadze 400 g
· 4 dojrzałe banany
· sok z połowy cytryny
· 1 łyżeczka esencji waniliowej
· 75 g gorzkiej czekolady, startej
· 475 ml kremówki
Połaczyć w naczyniu rozpuszczone masło, pokruszone ciastka, zmielone migdały i orzechy laskowe. Dobrze wymieszać, wcisnąć na dno blaszki do tarty o średnicy 23 cm.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 - 12 minut. Wyjąć, wystudzić.
Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać esencji waniliowej i wymieszać z pokrojonymi bananami. Masę wyłożyć
na spód. Wierzch przykryć masą toffi z puszki. Posypać 50 g startej czekolady.
Kremówkę ubić, wyłożyć na czekoladę. Oprószyć pozostałymi 25 g startej czekolady.
Wstawić do lodówki
na kilka godzin, by masa stężała (choć nigdy nie będzie w pełni sztywna, będzie miała konsystencję masy toffi).
jabolek67