Puddding czekoladowy.doc

(10 KB) Pobierz

125g gorzkiej czekolady, posiekanej
8 łyżek stołowych (1 kostka) masła
3 duże jajka
¾ szklanki cukru
¼ szklanki mąki

Nastaw piekarnik na ok. 205°C

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Mieszaj, co jakiś czas, aż wszystko się rozpuści. W misce zmieszaj na gładką masę jajka, cukier i mąkę. Stopniowo dodaj roztopioną czekoladę. Odstaw na bok.

Natłuść 4 małe kokilki masłem i posyp mąką. Wlej do nich przygotowaną masę i włóż do piekarnika na 10-12 min., aż góra będzie twarda i zacznie pękać. Natychmiast podawać, np. z zimną śmietaną, wlewaną do gorącego środka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin