Capirotada.doc

(23 KB) Pobierz
Capirotada

Capirotada

- Capirotada jest bardzo starym hiszpańskim wynalazkiem, który został przywieziony do Meksyku podczas podbojów don Corteza. I zadomowił się tam na stałe na tyle mocno, że stał się tradycyjną potrawą nie tylko w Meksyku, ale także w okolicach: Teksasie, Gwatemali, Portoryko. Wzmianki o tej potrawie pochodzą sprzed 1500 lat. Zawsze jej podstawowym składnikiem był namoczony chleb i dodatki układane warstwami. Na samym początku jednym z nich było mięso. Całość razem gotowano. Capirotada z biegiem czasu z dania obiadowego przekształciła się w deser i stała się popularna w wersji słodkiej. Ale zasada pozostała taka sama: na chleb idą dodatki i całość podgrzewa się w jednym garnku.

Dla: 6 osób
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Jak to zrobić:
1. Zagotuj 1/2 litra wody i rozpuść w niej 220 g cukru. Zmniejsz ogień, podgrzewaj jeszcze przez 5 min. Następnie dodaj 1 łyżkę cynamonu.
2. Odkrój skórkę z tostów i pokrój w 1 cm kostkę.
3. Rozpuść masło na patelni i podsmaż chleb.
4. Przesyp orzechy w czystą ściereczkę, złap za jej końce i uderz kilka razy o blat, żeby je pokruszyć.
5. Grzanki przełóż do miski i zalej cynamonowym syropem. Dodaj rodzynki, orzechy i serek. Wymieszaj wszystkie składniki.
6. Przełóż ponownie na patelnię i podgrzej. Posyp równomiernie po wierzchu cukrem i cynamonem. Smaż jeszcze ok. 3-4 min.
7. Piec rozgrzej do 180 stopni C i piecz capirotadę przez 20 min.
8. W tym czasie ubij śmietankę z 2 łyżkami cukru.
9. Podawaj capirotadę z bitą śmietaną.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

·         Capirotada:

·         300 g cukru trzcinowego

·         285 g białego serka naturalnego

·         135 g orzechów włoskich

·         35 g rodzynek

·         3 łyżki masła

·         1,5 łyżki cynamonu

·         12 kromek chleba tostowego lub drożdżówki

·         0,5 litra śmietanki 36%

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin