- Capirotada jest bardzo starym hiszpańskim wynalazkiem, który został przywieziony do Meksyku podczas podbojów don Corteza. I zadomowił się tam na stałe na tyle mocno, że stał się tradycyjną potrawą nie tylko w Meksyku, ale także w okolicach: Teksasie, Gwatemali, Portoryko. Wzmianki o tej potrawie pochodzą sprzed 1500 lat. Zawsze jej podstawowym składnikiem był namoczony chleb i dodatki układane warstwami. Na samym początku jednym z nich było mięso. Całość razem gotowano. Capirotada z biegiem czasu z dania obiadowego przekształciła się w deser i stała się popularna w wersji słodkiej. Ale zasada pozostała taka sama: na chleb idą dodatki i całość podgrzewa się w jednym garnku. Dla: 6 osób Czas przygotowania: 25 min. Czas pieczenia: 20 min.
Jak to zrobić: 1. Zagotuj 1/2 litra wody i rozpuść w niej 220 g cukru. Zmniejsz ogień, podgrzewaj jeszcze przez 5 min. Następnie dodaj 1 łyżkę cynamonu. 2. Odkrój skórkę z tostów i pokrój w 1 cm kostkę. 3. Rozpuść masło na patelni i podsmaż chleb. 4. Przesyp orzechy w czystą ściereczkę, złap za jej końce i uderz kilka razy o blat, żeby je pokruszyć. 5. Grzanki przełóż do miski i zalej cynamonowym syropem. Dodaj rodzynki, orzechy i serek. Wymieszaj wszystkie składniki. 6. Przełóż ponownie na patelnię i podgrzej. Posyp równomiernie po wierzchu cukrem i cynamonem. Smaż jeszcze ok. 3-4 min. 7. Piec rozgrzej do 180 stopni C i piecz capirotadę przez 20 min. 8. W tym czasie ubij śmietankę z 2 łyżkami cukru. 9. Podawaj capirotadę z bitą śmietaną. Bon appetit!
· Capirotada:
· 300 g cukru trzcinowego
· 285 g białego serka naturalnego
· 135 g orzechów włoskich
· 35 g rodzynek
· 3 łyżki masła
· 1,5 łyżki cynamonu
· 12 kromek chleba tostowego lub drożdżówki
· 0,5 litra śmietanki 36%
jabolek67