Chrzan domowy z burakami.doc

(11 KB) Pobierz

Chrzan domowy z burakami

 

Składniki

- korzeń chrzanu ( 2 grube i długie, lub więcej mniejszych )
- buraki ( 2-3 małe )
- ocet ( ok. 2 łyżki

)
- cukier ( ok. 5-7 łyżek )
- sól

do smaku i woda ( dla wilgotności )

 Proporcje są dość ogólne, ponieważ często zależą od tego, jak wilgotny mamy korzeń i jak lubimy doprawiony.

Korzeń chrzanu moczymy w zimnej wodzie na noc i zostawiamy w chłodnym miejscu.
-  Buraki gotujemy w mundurkach i studzimy.
-  Chrzan trzemy na najdrobniejszej tarce, potem trzemy obrane buraki, tyle żeby osiągnąć ładny kolor i doprawiamy octem, cukrem

i solą do smaku.
Jeżeli chrzan jest suchy, to dodajemy 2 - 3 łyżki przegotowanej wody.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin