Baranek.doc

(130 KB) Pobierz
BARANEK

BARANEK

 

 

składniki

·         8 jajek

·         1.5 szklanki cukru

·         1.5 szklanki mąki ziemniaczanej

·         1.5 szklanki mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 kostki masła

·         masło do formy

                
 
 
sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masło stopić i ostudzić. Przelać do masy, wymieszać. Białka ubić, delikatnie połączyć z ciastem. Wypełnić ciastem foremki w kształcie baranków. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić. Baranki można pomalować białym lukrem. Należy pamiętać aby dokładnie nasmarować foremki, zwłaszcza uszy i pyszczek baranka. Ciasto wyjmujemy z foremek dopiero gdy ostygnie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin