Babka kakaowo-cytrynowa250g mąki 250g masła 250g cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego (4g)sok z 1/2 cytryny 4 jaja 4 płaskie łyżki kakao starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczeniagdy masa kakaowa wyjdzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki mleka
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Masło utrzeć z żółtkami, cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać (najlepiej ręcznie) z mąką z kakao, drugą z mąką i skórką. Wlać do blaszki najpierw ciemną masę a następnie jasną. Piec ok. 1 godziny w 180-190 stopniach.
jabolek67