Babka czekoladowo-kokosowa pokusa nie do odparcia
Składniki
na ciasto
:- 150 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka- 1 banan- 3 łyżki soku z cytryny- 70 g wiórków kokosowych- 3 łyżki winiaku- 3 łyżki mleka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 100 g gorzkiej czekolady- 1 płaska łyżeczka cynamonu- 150 g mąki- 150 g polewy czekoladowej (gorzkiej) lub 150 g gorzkiej czekolady - 1 słoik dżemu morelowego niskosłodzonego (polecam firmy Łowicz)
1. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem. 2. Banana zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać go do żółtek razem z winiakiem, mlekiem i 50 g wiórek.3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do wcześniej przygotowanej masy.4. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta delikanie mieszając.5. Rozpuścić 100 g czekolady. 6. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczoną czekoladę i cynamon.7. Do natłyszczonej formy na baby nałożyć najpierw jasne a potem ciemne ciasto, lekko przemieszać widelcem.8. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy, posmarować dżemem, polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą i na mokrą polewę posypać resztą wiórków kokosowych.Co tu dużo mówić. Ciasto jest WSPANIAŁE! Znika w mgnieniu oka. Czasem wzbogacam go tylko dodając do całości zapach
rumowy bo świetnie pasuje do bananów, czekolady, kokosu i cynamonu.
jabolek67