Żur zeniaty.txt

(0 KB) Pobierz
Zur zeniaty 

Skladniki:
Boczek wedzony 50 dag
Woda 1 3\4 litra
Zakwas zurowy I
Czosnek 1 zabek
Cebula mala 1 szt.
Ziemniaki 1kg
Sol,cukier,majeranek

Przepis:
Z boczku odciac 3\4 czesci i wygotowac go na wywar do zupy.Ziemniaki umyc,obrac,pokroic w kostke i ugotowac na wywarze z boczku.Ugotowany boczek wyjac z wywaru i pokroic w plastry.Pozostaly kawalek surowego wedzonego boczku pokroic w kostke i stopic na skwarki,dodajac pod koniec pokrojona w kostke cebule.Skwarki,tluszcz i cebule polaczyc z zupa,gdy ziemniaki beda miekkie,po czym wlac zakwas wg smaku i zagotowac.Czosnek rozetrzec z sola,przyprawic nim zupe,wykorzystuj ac rowniez cukier,majeranek i sol do polepszenia smaku.Podawac na goraco z plastrami ugotowanego boczku wedzonego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin