Żur z kiełbasą 1.pdf
(
63 KB
)
Pobierz
4243838 UNPDF
Żur z kiełbasą
Składniki
1-1,5 szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku, 4 ziemniaki,
3O dag cienkiej kiełbasy, kostka bulionu wołowego, pół szklanki
gęstej śmietany, ząbek czosnku, łyżeczka vegety, łyżka
majeranku, 2 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać 6-7 szklankami
zimnej wody. Dodać bulion, pokrojoną w kawałki kiełbasę i gotować do momentu, aż
ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać vegetę, roztarty z solą czosnek,
listki, ziele i żurek przecedzony przez niezbyt gęste sito. Przyprawić solą, pieprzem,
majerankiem. |mietanę zahartować, mieszając z kilkoma łyżkami gorącego żuru, po
czym dodać do zupy. Zagotować. Żurek można podawać z cząstkami jaj na twardo.
Plik z chomika:
jabolek67
Inne pliki z tego folderu:
05 - Żurek zabielany.jpg
(304 KB)
Chrzanica-inaczej żurek.doc
(274 KB)
Letni żurek z jajkiem.doc
(5 KB)
Polewka-staropolska-z-zurkiem-szlachetnym.pdf
(100 KB)
Tradycyjny żurek.doc
(23 KB)
Inne foldery tego chomika:
BARSZCZE
BOTWINY
BULJONY I WYWARY
CEBULOWE
CHIŃSKIE
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin