Sułkowicka krzonówka.docx

(13 KB) Pobierz

Sułkowicka krzonówka

Składniki:

- 4 litry serwatki

- 10 dag sparzonego chrzanu tartego

- 1 laska chrzanu

- po pół kg: kiełbasy swojskiej, surowego boczku wędzonego, łopatki wieprzowej, żeberek wędzonych i zrzynki różnych wędlin

- 10 jajek

- szczypiorek, natka pietruszki

- po 1 szt. marchwi, pietruszki, pora, pół selera

- przyprawy: liść laurowy (ok. 2 szt.), ziele angielskie (ok. 5 szt.), pieprz, gałązka lubczyku

Wykonanie:

Serwatkę robimy z siadłego mleka lub maślanki.Należy zagotowująć ją i w trakcie gotowania wyjmujemy ścięty się ser.W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone plus wędzony surowy boczek pokrojony w 0,5 cm kostkę (ok. 0,5 godziny). Po ugotowaniu ww. produktów dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obraną ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 5 litrów i zagotować. Odstawić. Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym i lubczykiem. Gotować 20 min. Na koniec dodać lubczyk i sparzony chrzan (nie gotować). Podawać z jajkiem na twardo i chlebem. Posypać zieleniną.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin