Zupa szpinakowa 3.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa

 

Składniki na 5 porcji:

50 dag świeżego szpinaku

cebula

2 łki oleju

4 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

(wywaru z warzyw lub wody)

szklanka płatków owsianych

2 łki mąki pszennej

szklanka mleka (śmietanki)

tymianek

bazylia

l

 

Dokładnie przebierz i umyj listki szpinaku, odetnij korzonki, starannie odsącz i posiekaj. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij w rondlu na oleju, wlej bulion, dodaj szpinak i płatki owsiane. Całość zagotuj, posól i wrzuć tymianek i bazylię. Gotuj jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem na małym ogniu.

 

Gdy płatki się rozgotują, zupę zmiksuj, zagęść wymieszaną z mlekiem i doprowadź do wrzenia.

 

atki owsiane i mą możesz zastąpić ryżem (pół szklanki), a szpinak świeży - mrożonym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin