Zupa ze świeżego szczawiu.doc

(5 KB) Pobierz
Zupa ze œwie¿ego szczawiu

Zupa ze świeżego szczawiu

 

Składniki na 4 porcje:

20 dag świeżego szczawiu

łka oleju

4 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka

Przyprawa do zup, sosów, sałatek WINIARY

czek rzodkiewek

po łce posiekanego koperku i natki pietruszki

 

Szczaw przebierz, odetnij grubsze ogonki, odłóż kilka listków, a resztę drobno posiekaj i duś na oleju. Rzodkiewki umyj, następnie poszatkuj na cienkie plasterki.

 

Maślankę zmiksuj lub rozmieszaj trzepaczką z ostudzonym szczawiem. Dodaj rzodkiewki, grubo posiekany szczaw i dopraw przyprawą do zup. Ostudź i wstaw do lodówki.

 

Chłodnik podawaj w bulionówkach lub kamionkowych miseczkach, koniecznie udekorowany świeżą zieleniną. Aby wzbogacić smak, do każdej porcji zupy możesz dodać połówkę jaja ugotowanego na twardo.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin