Zupa selerowa z rokpolemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.500 g selera naciowego,1 cebula,80 g sera (rokpol),2 lyzki masla,100 ml smietanki,1 l wywaru jarzynowego ze swiezych jarzyn,sol, pieprz.1. Seler dokladnie umyc. Lodyge drobno pokroic a liscie oderwac i zostawic doprzybrania. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac.2. W garnku rozgrzac maslo. Wlozyc seler z cebula, dusic, az seler bedzie zupelnie miekki. Wlac goracy wywar. Gotowac pod przykryciem 20 min. Ostudzic,zmiksowac.3. Zupe ponownie zagotowac. Ser pokruszyc, wrzucic do zupy. Mieszac i podgrzewac na malym ogniu, az ser czesciowo sie rozpusci. Nie doprowadzac do wrzenia. Po zdjeciu z ognia doprawic smietana, sola i pieprzem. Podawac z grzankami, przybrana listkami selera.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 48.
jabolek67