Muślinowa zupa rybna.doc

(6 KB) Pobierz
Muœlinowa zupa rybna

Muślinowa zupa rybna

 

Składniki na 4 porcje:

600 g filetów z dorsza

mintaja lub innej ryby morskiej

2 czerwone papryki

3 łodygi selera naciowego

mały pęczek dymki

łka oleju

l

pieprz (mielony i ziarnisty)

tymianek

sok z cytryny

 

Na początku umyj rybę, osusz ją, skrop sokiem z cytryny, natrzyj tymiankiem i wstaw na 15 minut do lodówki.

 

Następnie umyj paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych, pokrój ją w kostkę. Dymkę umyj, pokrój w kawałki. Seler oskrob, umyj, drobno pokrój.

 

Na rozgrzanym oleju podsmaż paprykę, dymkę i seler. Warzywa zalej 4 szklankami wrzącej wody, potem dodaj 3 ziarna pieprzu, sól do smaku. Gotuj 15 minut.

 

Do gorącego wywaru włóż rybę. Całość zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

 

Rybę wyjmij z zupy, pokrój w kawałki i ponownie włóż do zupy. Zupę mocno podgrzej, jeśli trzeba dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem i rozlej na talerze.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin