Kleik dietetyczny z kaszy manny.doc

(5 KB) Pobierz
Kleik dietetyczny z kaszy manny

Kleik dietetyczny z kaszy manny

 

Składniki:

3/4 szklanki kaszy manny

łeczka masła

l

 

Zagotuj 3 szklanki wody. Kaszę zalej 2 szklankami zimnej wody i odstaw. Kiedy napęcznieje, przełóż do wrzątku. Po powtórnym zagotowaniu zmniejsz gaz, przykryj kaszę i trzymaj ją na ogniu około 40 minut, aż całkowicie się rozklei. Na koniec dodaj masło i dopraw do smaku solą.

 

Przy mniej ostrych dietach możesz gotować kleik na wywarze z warzyw, a nawet na lekkim rosole.

 

Tak samo gotuje się kleik z kaszy jęczmiennej, ryżu lub płatków owsianych. Dla osób po operacji rozgotowany ryż lub pęczak należy przetrzeć przez sito.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin