Zupa chłopska z boczkiem300g marchwi,200g białej rzodkwi,3 pory,2 cebule,2 ziemniaki,130g wędzonego boczku,30g masła,2 listki laurowe,litr bulionu z kostki,duża szczypta tymianku,pęczek natki,Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa dusić w maśleprzez 15 minut. Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki.Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodaćdo zupy. Natkę przebrać, umyć i drobno posiekać.Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypaćposiekaną natką.
jabolek67