Krupnik z kaszy jaglanej.doc

(5 KB) Pobierz
Krupnik z kaszy jaglanej

Krupnik z kaszy jaglanej

 

Składniki na 6 porcji:

2/3 szklanki kaszy jaglanej

6 szklanek Rosołu drobiowego WINIARY

20 dag pieczarek

łka masła lub margaryny

upieczone udko kurczaka

1-2 żółtka

2 łki posiekanej zieleniny

pieprz, sól

 

Opłukaną kaszę zalej zimnym rosołem i gotuj około 50 minut na małym ogniu. Pieczarki umyj, osącz, pokrój na plasterki, po czym usmaż na maśle lub margarynie. Mięso z udka pokrój w kostkę i pod koniec gotowania wrzuć do zupy, dodaj pieczarki. Krupnik zagotuj i zdejmij z ognia. Zapraw go teraz rozmąconymi żółtkami, rozprowadzonymi przestudzoną zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Krupnik - już na talerzu - posyp przed podaniem zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin