Krupnik niemiecki.doc

(5 KB) Pobierz
Krupnik niemiecki

Krupnik niemiecki

 

Składniki na 5 porcji:

3 szklanki Bulionu drobiowego w płynie WINIARY (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)

15 dag suszonych śliwek bez pestek

2 szklanki wody

10 dag kaszy perłowej

po 2 łki masła i miodu

l

 

Umyte śliwki zalej przegotowaną letnią wodą i zostaw je na całą noc. Następnego dnia śliwki ugotuj, przy czym połowę zmiksuj i przetrzyj przez sito, a resztę pokrój w cienkie paseczki.

 

Umytą kaszę zalej wywarem drobiowym i gotuj około 20 minut, po czym dodaj przetarte śliwki, wywar ze śliwek i pokrojone śliwki. Dopraw miodem i solą, wymieszaj i pogotuj jeszcze około pół godziny.

 

Na koniec zestaw zupę z ognia, włóż masło i całość wymieszaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin