Zupa kokosowa pikantna.doc

(415 KB) Pobierz
Zupa kokosowa pikantna

Zupa kokosowa pikantna

 

 

Składniki (3 porcje):
 

·         400 ml mleka kokosowego

·         500 ml bulionu z kurczaka [musi być domowej roboty]

·         5 cm kawałek pokrojonego imbiru

·         4 łodygi pokrojonej (świeżej) trawy cytrynowej

·         1 podwójna pokrojona w paski pierś z kurczaka (ok. 35 dag)

·         2 papryczki chili pokrojone (albo jedna większa czuszka)

·         4 łyżki sosu rybnego

·         1 łyżka brązowego cukru

·         1 limonka albo mała cytryna

·         kolendra i dymka



 

Wykonanie:

Do garnka wlać mleko kokosowe i bulion. Dodać pokrojony imbir i trawę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10-12 minut. (po wystygnięciu wlozylam do lodowki na 20h, gdyz zupe chcialam zrobic bezposrednio przed spozyciem -nastepnego dnia, mozna jednak od razu przystepowac do dalszych czynnosci).

Zupę przecedzic, wyrzucic imbir i trawę cytrynową. Następnie dodać paski piersi kurczaka, chili, sos rybny, cukier. Gotować 7-10 minut. Zupę nalać do miski, wycisnąć sok z cząstki limonki. Na koniec posypać pokrojoną świeżą kolendrą i dymką.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin