Zupa kokosowa pikantna
Składniki (3 porcje):
· 400 ml mleka kokosowego
· 500 ml bulionu z kurczaka [musi być domowej roboty]
· 5 cm kawałek pokrojonego imbiru
· 4 łodygi pokrojonej (świeżej) trawy cytrynowej
· 1 podwójna pokrojona w paski pierś z kurczaka (ok. 35 dag)
· 2 papryczki chili pokrojone (albo jedna większa czuszka)
· 4 łyżki sosu rybnego
· 1 łyżka brązowego cukru
· 1 limonka albo mała cytryna
· kolendra i dymka
Wykonanie:Do garnka wlać mleko kokosowe i bulion. Dodać pokrojony imbir i trawę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10-12 minut. (po wystygnięciu wlozylam do lodowki na 20h, gdyz zupe chcialam zrobic bezposrednio przed spozyciem -nastepnego dnia, mozna jednak od razu przystepowac do dalszych czynnosci). Zupę przecedzic, wyrzucic imbir i trawę cytrynową. Następnie dodać paski piersi kurczaka, chili, sos rybny, cukier. Gotować 7-10 minut. Zupę nalać do miski, wycisnąć sok z cząstki limonki. Na koniec posypać pokrojoną świeżą kolendrą i dymką.
jabolek67