Zupa z soi i kiszonej kapustyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4 godz. 10 min.100 g soi (moczonej przez noc),150 g kiszonej kapusty,1 cebula,1 lyzka pasty pomidorowej,1 lyzka maki kartoflanej,1 lyzka oleju sojowego,1 lyzeczka ziaren kminku,1 lyzeczka suszonego majeranku,900 ml wywaru z gotowania soi.1. Namoczona soje odcedzic, zalac duza iloscia swiezej wody, gotowac bez przykrycia na duzym ogniu 1 godz. Zmniejszyc ogien, przykryc, gotowac na malymogniu ok. 2 godz. Gdy soja bedzie miekka odcedzic, przetrzec lub zmiksowac.Wywar zachowac.2. Cebule obrac, oplukac, drobno pokroic. W garnku rozgrzac olej, podsmazyccebule. Dodac kapuste, paste pomidorowa i kminek. Wlac 300 ml wywaru z soi,dusic na malym ogniu 20 min.3. Do kapusty dodac soje, pozostaly wywar z soi i make rozpuszczona w 2 lyzkachzimnej wody. Doprawic sola, majerankiem i pieprzem. Gotowac jeszcze 10 min.Przed podaniem mozna dodac do zupy kilka lyzek gestej smietany.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 52.
jabolek67