Kapuśniak z rokpolem.doc

(180 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem



Kapuśniak z rokpolem

 

Składniki:

pół główki białej kapusty

pęczek włoszczyzny

2 ziemniaki

3 łyżki koncentratu pomidorowego

20 dag sera rokpol

1.5 l bulionu (z kostki)

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, poszatkować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Przygotowane warzywa zalać gorącym bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Koncentrat pomidorowy rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Zupę oprawić do smaku solą i pieprzem. Ser pleśniowy pokroić w paski. Gorącą zupę wlać do talerzy, dodać pokrojony rokpol i posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Danie na: 4 osoby

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin