Kapuśniak z rokpolem
Składniki:
pół główki białej kapusty
pęczek włoszczyzny
2 ziemniaki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag sera rokpol
1.5 l bulionu (z kostki)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, poszatkować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Przygotowane warzywa zalać gorącym bulionem i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Koncentrat pomidorowy rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Zupę oprawić do smaku solą i pieprzem. Ser pleśniowy pokroić w paski. Gorącą zupę wlać do talerzy, dodać pokrojony rokpol i posypać posiekaną natką pietruszki.
Danie na: 4 osoby
jabolek67