Kapuśniak z czerwonej kapusty
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
3 kwaśne jabłka
3 ziemniaki
2 cebule
2 łyżki masła
łyżka mąki
cytryna
1.5 l bulionu (z kostki)
natka pietruszki
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usuwając pestki. Kapustę razem z cytryną zalać częścią bulionu, gotować 20 minut. Dodać umyte, obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Pokrojoną w talarki cebulę podsmażyć na maśle, oprószyć mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą. Dodać obrane, pokrojone ziemniaki ugotowane na półtwardo w bulionie, wlać wywar z gotowania. Doprawić, gotować 5-10 minut. Posypać posiekaną natką.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 205 kcal
Czas przygotowania: 50 minut
jabolek67