Kapuśniak z czerwonej kapusty 1.doc

(176 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem



Kapuśniak z czerwonej kapusty

 

Składniki:

pół główki czerwonej kapusty

3 kwaśne jabłka

3 ziemniaki

2 cebule

2 łyżki masła

łyżka mąki

cytryna

1.5 l bulionu (z kostki)

natka pietruszki

sól

pieprz

cukier

 

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usuwając pestki. Kapustę razem z cytryną zalać częścią bulionu, gotować 20 minut. Dodać umyte, obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Pokrojoną w talarki cebulę podsmażyć na maśle, oprószyć mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą. Dodać obrane, pokrojone ziemniaki ugotowane na półtwardo w bulionie, wlać wywar z gotowania. Doprawić, gotować 5-10 minut. Posypać posiekaną natką.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 205 kcal

Czas przygotowania: 50 minut

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin