Kapuśniak piemoncki.doc

(377 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem



Kapuśniak piemoncki

 

Składniki:

80 dag białej kapusty

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

20 dag żółtego sera

30 dag czerstwego pszennego chleba

łyżka oleju

0.75 l bulionu

2 łyżki masła

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, wyciąć głąb, cienko poszatkować. Zalać osolonym wrzątkiem, gotować około 30 minut. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. Zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez 2-3 minuty. Ugotowaną kapustę dokładnie osączyć, wymieszać z cebulą, doprawić do smaku pieprzem. Chleb pokroić w cienkie kromki, ser w cienkie plasterki. Dno żaroodpornej formy posmarować łyżką masła. Wyłożyć kromkami chleba, skropić bulionem, obłożyć warstwą kapusty, potem plasterkami sera. Przykryć warstwą chleba, skropić bulionem, nałożyć kapustę i ser. Powtarzać do zużycia wszystkich składników (ostatnią warstwą powinien być chleb). Polać bulionem, obłożyć wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać 30 minut.

 

Nasze rady:

 

Zamiast białej kapusty możesz wykorzystać pekińską. Nie musisz jej gotować - wystarczy przelać ją wrzątkiem.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 450 kcal

Czas przygotowania 20 min; gotowania i zapiekania po 30 min

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin