Zupa gulaszowa
Początek formularza
Dół formularza
Składniki: 50 dag wieprzowiny na gulasz, 1/2 główki białej kapusty, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona papryka, 4 średnie ziemniaki, 2 cebule, 2 pory, 1i1/2 litra rosołu, 3 łyżki mąki, 3łyżki margaryny, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, sól, pieprz. Sposób wykonania: Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać margarynę w dużym garnku, dobrze podsmażyć mięso na tluszczu. Wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mięso mąką, wymieszać wszystkie składniki. Wrzucić listki laurowe, doprawić mięso solą, pieprzem i papryką. Podlać rosołem, gotować pod przykryciem 1 i 1/2 godziny. Kapustę poszatkować,wlożyć do garnka z mięsem na pół godziny przed końcem gotowania. Ziemniaki pokroić w kostkę, paprykę pokroić w kostkę, pory w krążki. Osączyć kukurydzę. 15 minut przed końcem gotowania dodać warzywa do zupy.Mozna dodać 1 łyżeczkę chilli. Na koniec zupę doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z białym pieczywem. Najlepiej z bagietkami. SMACZNEGO
jabolek67