Gulaszowa 2Zupe gulaszowa robie od jakiegos czasu i podobno jest dobra (tak twierdzi moja zona)Jest to przepis z wykorzystaniem "gotowcow".......:40 dag miesa gulaszowego wolowego (takie rozne skrawki)40 dag miesa gulaszowego wieprzowego40 dag kielbasy3-4 cebule1 opakowanie mrozonego Paprykarza (np. Hortexu - chyba najlepsza kompozycja)1 opakowanie Fixa Knorra "Sos do gulaszu" lub "Zupa gulaszowa"koncentrat pomidorowy (kilka lyzek) lub swieze pomidory (ale tylko sierpniowe lub wrzesniowe)1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (np. Egri Bikaver)kostka rosolowaprzyprawy (wg uznania, np: bardzo duzo papryki slodkiej, mniej papryki ostrej, sporo pieprzu czarnego, nie za duzo soli, czosnek (swiezy! do zupy, suszony do miesa) bazylia majeranekMieso pokrjone w drobne kawalki (bez kielbasy) przyprawic obficie papryka, pieprzem i czosnkiem, odstawic na troche; potem obsmazyc na silnym ogniu 5 min;w miedzyczasie cebule zrumienic na zloto na oleju;Do garnka wrzucic paprykarz, czosnek swiezy, kostke rosolowa, koncentrat pomidorowy, kilka ziaren pieprzu i zalac to woda (ilosc wg uznania, tak zeby zupa byla gesta); zagotowac a nastepnie dodac obsmazone mieso i cebule,gotowac to wszystko ok 1/2 godz; Nastepnie dodac rozrobiony w wodzie Fix, kielbase i przyprawy (uwaga na sol - nie za duzo!!) i gotowac to conajmniej tyle ile jest w przepisie na opakowaniu Fixa.Jezeli uznamy ze konsystencja jest za gesta mozna jescze dodac wody.Na ok 5 minut przed koncem gotowania dodac wino.Podawac bardzo gorace z pieczywem i winem albo woda do popijania...
jabolek67