Zupa z kurek.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa z kurek

Zupa z kurek

 

Składniki:

1 l Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY

kostka Bulionu grzybowego WINIARY

40 dag kurek

duża cebula

łka masła

pół szklanki śmietany 18-proc.

aska łka mąki ziemniaczanej

żółtko

2 łki posiekanej natki pietruszki

cukier, sól, pieprz

 

Pokrojoną w plastry cebulę uduś na maśle. Oczyszczone, umyte, pokrojone i duszone przez mniej więcej 15 minut kurki wrzuć do wrzącego rosołu drobiowo-warzywnego. Dodaj kostkę bulionu grzybowego i gotuj przez pół godziny, a następnie zmiksuj.

 

Połowę śmietany starannie wymieszaj z mą ziemniaczaną, dodaj do zupy, krótko zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Pozostałą śmietanę roztrzep z żółtkiem, rozprowadź gorą zupą, wlej do garnka i energicznie wymieszaj.

 

Dopraw zupę do smaku, rozlej do filiżanek i posyp natką pietruszki. Podaj z grzankami z bułki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin