Zupa grzybowa.doc

(70 KB) Pobierz
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

składniki

·         100 g makaronu wstążki krótkie

·         100 g suszonych grzybów borowiki lub podgrzybki

·         seler

·         por

·         2 ząbki czosnku

·         1 cebula

·         1 marchewka do starcia

·         30 g wędzonych śliwek

·         200 ml śmietanki 30 %

·         10 ml bulionu grzybowego

·         sól

·         pieprz

Sposób przygotowania

1.     Obieramy włoszczyznę, tniemy na kawałki i wrzucamy do wrzątku wcześniej posolonego z dodatkiem pieprzu.

2.     Moczymy grzyby pół godziny, następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły.

3.     Śliwki tniemy w paski.

4.     Ugotowane grzyby odcedzamy, zachowując wywar i kroimy na drobne kawałki.

5.     Gotujemy makaron i po ugotowaniu odcedzamy, odstawiamy.

6.     Odcedzamy włoszczyznę i łączymy wywar z warzyw z wywarem z grzybów.

7.     Pokrojone w kostkę cebulę i czosnek smażymy na patelni aż się zeszklą i wrzucamy do wywaru, zagotowujemy.

8.     Następnie do wywaru dodajemy pokrojone śliwki, grzyby i gotujemy 15 minut.

9.     Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy startą marchewkę i zagęszczamy zupę śmietaną.

10. Dodajemy łazanki.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin