Zupa grzybowa z łazankami 1.pdf

(30 KB) Pobierz
4244005 UNPDF
Zupa grzybowa z łazankami
Składniki:
Zupa
4 suszone borowiki
duża cebula
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
3 ziarenka pieprzu
liść laurowy
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 litra wywaru warzywnego
sól
łazanki
100 g mąki
1 łyżeczka oliwy
jajko
łyżka wody
sól
Przygotowanie:
Grzyby umyć, zalać pół litrem ciepłej wody i odstawić na godzinę. Cebulę obrać i
posiekać. Usmażyć przez 4 minuty na oleju. Dodać wywar i grzyby z wodą z moczenia.
Dodać przyprawy prócz majeranku. Gotować około 50 minut aż grzyby będą miękkie.
Wywar przecedzić, a grzyby pokroić w cieniutkie paseczki. Przygotować łazanki - wsypać
mąkę do miski, wbić jajko, posolić, wlać wodę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części
i rozwałkować na cienkie plastry. Po przeschnięciu zwinąć w rulon i pokroić w paski, a
potem w kwadraciki. Ugotować je w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Wywar zagotowac
razem z grzybami i majerankiem. Dodać masło, sok z cytryny i łazanki.
Danie na: 4 osoby
Czas przygotowania: 2 godziny 40 minut
4244005.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin