Zupa grzybowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4 godz. 40 min.60 g suszonych podgrzybkow,1 duza cebula,1 mala marchewka,2 lyzki masla,1/2 peczka koperku,1,2 l wywaru ciemnego ("wywar z miesa" w rozdziale "zupy"),sol, pieprz.1. Grzyby dokladnie umyc, kilkakrotnie zmieniajac wode. Wlozyc do cieplej,przegotowanej wody (500 ml), moczyc 3 godz.2. Cebule i marchewke obrac, oplukac. Cebule drobno posiekac. Marchewke pokroicw cienkie plasterki, nastepnie w kostke o boku 2-3 mm. Oplukany koperekdrobno pokroic.3. Grzyby ugotowac w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyly. Po ugotowaniu wywar trzymac na ogniu tak dlugo, az wyparuje do polowy objetosci.4. Wywar z grzybow przecedzic, odstawic, a grzyby pokroic w cienkie paseczki.5. Roztopic w garnku 2 lyzki masla, wlozyc pokrojona cebule i marchewke, dusic5-10 min. Mieszac i uwazac, by sie nie przypalily. Zalac goracym, "ciemnym"wywarem. Dodac wywar z grzybow. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 20min. Pod koniec gotowania dodac pokrojone grzyby, doprawic sola i pieprzem.6. Zupe podawac goraca. Przed podaniem posypac koperkiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 54.
jabolek67