GazpachoPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.1 kg pomidorow,1 papryka zolta,1 papryka czerwona,1 papryka zielona,1 ogorek,1 cebula,2 zabki czosnku,200 g bialej bulki bez skorki,2 lyzki octu winnego lub soku cytrynowego,4 lyzki oliwy,500 ml zimnej, przegotowanej wody,sol, pieprz,kostki lodu.1. Jarzyny dokladnie umyc. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, usunac pestki. Pokroic w kostke. Z obranego ogorka usunac pestki. Pokroic w kostke.Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Papryki oczyscic z nasion, pokroic wkostke. Czosnek obrac, rozetrzec. Bulke namoczyc w 500 ml zimnej przegotowanej wody.2. Pomidory, cebule, czosnek i polowe papryk zmiksowac z octem, oliwa i namoczona bulka (razem z woda). Po zmiksowaniu przetrzec przez sito. Nie solic.Szczelnie przykryc, wstawic do lodowki co najmniej na 2 godz.3. Pozostale pokrojone papryki i ogorek przelozyc do miseczki, rowniez wstawicdo lodowki.4. Przed podaniem ubic gazpacho trzepaczka, doprawic sola i pieprzem. Wrzucickilka kostek lodu. Gazpacho musi byc bardzo zimne. Na talerzach ulozyc pokrojone papryki, ogorek i wlac gazpacho.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 48.
jabolek67