Gazpacho (hiszpanskie)Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.1,25 kg dojrzalych pomidorow,1 ogorek,1 cebula,2 zabki czosnku,1 zielona papryka,200 g miekiszu bialej bulki,4 lyzki oliwy,2 lyzki octu winnego,1 l zimnej przegotowanej wody,sol, pieprz, kostki lodu.1. Jarzyny dokladnie umyc. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic wkostke i usunac pestki. Ogorek obrac, usunac pestki i pokroic w kostke (ok.1 cm). Cebule obrac, oplukac i drobno posiekac. Czosnek obrac ze skorki irozetrzec. Papryke oczyscic z nasion i drobno pokroic.2. Polowe jarzyn i czosnek zmiksowac z octem, oliwa, bulka i zimna woda.Szczelnie przykryc i wstawic do lodowki na 2 godz.3. Pozostale pokrojone jarzyny przelozyc do oddzielnych miseczek i tez wstawicdo lodowki.4. Przed podaniem ubic gazpacho trzepaczka. Doprawic sola i pieprzem. Wrzucickilka kostek lodu. Gazpacho powinno byc bardzo zimno. Oddzielnie podac wmiseczkach pokrojone i ochlodzone jarzyny. Mozna rowniez podac grzanki pokrojone w kostke i usmazone na oleju.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 32.
jabolek67