Gazpacho 7.doc

(20 KB) Pobierz
Gazpacho (hiszpanskie)

Gazpacho (hiszpanskie)
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.
1,25 kg dojrzalych pomidorow,
1 ogorek,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
1 zielona papryka,
200 g miekiszu bialej bulki,
4 lyzki oliwy,
2 lyzki octu winnego,
1 l zimnej przegotowanej wody,
sol, pieprz, kostki lodu.

1. Jarzyny dokladnie umyc. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic w
kostke i usunac pestki. Ogorek obrac, usunac pestki i pokroic w kostke (ok.
1 cm). Cebule obrac, oplukac i drobno posiekac. Czosnek obrac ze skorki i
rozetrzec. Papryke oczyscic z nasion i drobno pokroic.
2. Polowe jarzyn i czosnek zmiksowac z octem, oliwa, bulka i zimna woda.
Szczelnie przykryc i wstawic do lodowki na 2 godz.
3. Pozostale pokrojone jarzyny przelozyc do oddzielnych miseczek i tez wstawic
do lodowki.
4. Przed podaniem ubic gazpacho trzepaczka. Doprawic sola i pieprzem. Wrzucic
kilka kostek lodu. Gazpacho powinno byc bardzo zimno. Oddzielnie podac w
miseczkach pokrojone i ochlodzone jarzyny. Mozna rowniez podac grzanki pokrojone w kostke i usmazone na oleju.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 32.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin