Flaki wysmienite.doc

(22 KB) Pobierz
Składniki:

Flaki wysmienite

 

Składniki:

- 1 opakowanie suchych flaków (najlepsze są firmy "Abel"),
- pół kurczaka,
- kawałek wołowego,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler,
- por,
- listek laurowy,
- kilka ziarnek ziela angielskiego,
- gałka muszkatołowa w kulce,
- papryka słodka i ostra,
- pieprz,
- rosołki drobiowe Knorr,
- 2 łyżki masła,
- majeranek.

 

Przygotowanie:

Suche flaki gotuje się cztery razy zmieniając wode po zagotowaniu. Z kurczaka, wołowego i warzyw, listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego gotuje się pyszny rosołek (3 litry) na wolniutkim ogniu, około 2 godzin. Następnoe wyjmujemy mięso i warzywa, scieramy troszke marchewki i drobnimy połówkę kurczaka oraz wołowe mięsko. Wszystko dodajemy do przedzeconego przez sitko wywaru. Wkladamy wyparzone i ugotowane flaki. Na patelni rozpuszczamy masło, najlepiej śmietankowe, wsypujemy według uznania paprykę słodką, ostrą, pieprz i świezo startą gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu, aż wszystko sie ladnie połączy i zeszkli. Zalewamy tym gorące flaki. Potem wsypujemy majeranek i mieszamy dokladnie.

 

Uwagi:
.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin