Flaki na sposób francuski.doc

(6 KB) Pobierz
Flaki na sposób francuski

Flaki na sposób francuski

 

Składniki na 4 porcje:

60 dag mrożonych krojonych flaków

marchewka

pół selera

pietruszka

2 cebule

2 łki masła

szklanka białego wytrawnego wina

imbir

gałka muszkatołowa

łka koncentratu pomidorowego

l

pieprz

 

Flaki zalej zimną wodą, gotuj godzinę, po czym odcedź. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, dokładnie umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.

 

Teraz roztop w rondlu masło roztop, wrzuć warzywa, oprósz je mą i przesmaż na dużym ogniu. Podlej winem i dwiema szklankami wody, na końcu dodaj flaki i koncentrat pomidorowy, całość wymieszaj.

 

Przypraw do smaku solą, pieprzem, gał i imbirem, gotuj 20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin