Flaczki wolowe slaskie.txt

(0 KB) Pobierz
Flaczki wolowe slaskie

Skladniki:
Flaki wolowe 2 kg
Kosci wolowe i wieprzowe 60 dag
Cebula 25 dag
Margaryna lub smalec 15 dag
Majeranek otarty 1 lyzka pelna
Imbir,starta galka muszkatulowa,pieprz naturalny,sol do smaku
Maka pszenna 2 lyzki pelne
Ziele angielskie 2 ziarenka
Przyprawa do zup w kostkach 2 szt.
 
Przepis:
Flaki dokladnie oczyscic,sparzyc wrzatkiem,przeplukac i ugotowac od zimnej 
osolonej wody z zielem angielskim.Cebule obrac pokroic w kostke.Flaki ugotowane 
odcedzic,wystudzic i pokroic w cienkie paseczki.Kosci z wywaru wyjac i 
odrzucic,a flaki polaczyc z wywarem,dodac przyprawy i zagotowac wraz z przyprawa 
w kostkach do zup.
Na tluszczu sporzadzic zasmazke z cebuli i maki i nia zagescic 
flaki.Zagotowac,przyprawic do smaku,zdjac z ognia.Podawac na goraco z pieczywe.
 
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin