Flaczki wolowe slaskie Skladniki: Flaki wolowe 2 kg Kosci wolowe i wieprzowe 60 dag Cebula 25 dag Margaryna lub smalec 15 dag Majeranek otarty 1 lyzka pelna Imbir,starta galka muszkatulowa,pieprz naturalny,sol do smaku Maka pszenna 2 lyzki pelne Ziele angielskie 2 ziarenka Przyprawa do zup w kostkach 2 szt. Przepis: Flaki dokladnie oczyscic,sparzyc wrzatkiem,przeplukac i ugotowac od zimnej osolonej wody z zielem angielskim.Cebule obrac pokroic w kostke.Flaki ugotowane odcedzic,wystudzic i pokroic w cienkie paseczki.Kosci z wywaru wyjac i odrzucic,a flaki polaczyc z wywarem,dodac przyprawy i zagotowac wraz z przyprawa w kostkach do zup. Na tluszczu sporzadzic zasmazke z cebuli i maki i nia zagescic flaki.Zagotowac,przyprawic do smaku,zdjac z ognia.Podawac na goraco z pieczywe.
jabolek67