Zupa fasolowa a la jokaiPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 10 min.200 g fasoli suchej lub 300 g swiezej,300 g wedzonych zeberek wieprzowych,300 g wedzonej kielbasy,2 srednie marchewki,1 nieduzy kawalek bialej rzepy,1 cebula,2 zielone papryki,1 pomidor,160 ml kwasnej smietany,3 lyzki smalcu,1 lyzka maki,1 lyzeczka papryki,czosnek, lisc laurowy,1 peczek zielonej pietruszki,sol.Kluseczki (csipetke):80 g maki,1 jajko,sol.1. Namoczona poprzedniego dnia sucha fasole ugotowac w tej samej wodzie razem zzeberkami, sola i lisciem laurowym. (Fasole swieza nie wymaga moczenia). Gdymieso bedzie miekkie, wyjac je, oddzielic od kosci, pokroic w kostke, i odlozyc.2. Jarzyny obrac, umyc i cienko pokroic. Z papryki wyjac gniazda nasienne idrobno posiekac. Podsmazyc na smalcu marchewke, papryke i rzepe. Wlozyc dozupy razem z pomidorem i roztartym czosnkiem. Gotowac tak dlugo, az fasolabedzie miekka.3. Wedzona kielbase pokroic i podsmazyc. Zrobic zasmazke z maki i tluszczu posmazeniu kielbasy. Dodac do niej drobno posiekana cebule i papryke w proszkuSmazyc jeszcze przez chwile. Rozprowadzic mala iloscia zimnej wody, wlac dozupy, dodac smietane i zagotowac.4. Z maki i jajka przygotowac twarde ciasto. Nie dodawac wody. Rozwalkowac jebardzo cienko. Nastepnie palcami odrywac kawaleczki ciasta wielkosci malejfasoli i wrzucac do wrzacej zupy. dodac pokrojona kielbase, mieso i od razupodawac. Do zupy mozna dodac troche winnego octu i niewielka ilosc cukru.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 24.
jabolek67