Zupa fasolowa 5.doc

(7 KB) Pobierz
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag chudego mięsa wieprzowego (może być z kością)

50 dag fasoli

2 duże ziemniaki

cebula

średnia marchewka

1-2 pomidory

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

Ziarenka Smaku WINIARY do smaku

zielenina

 

Umyte pod bieżą wodą mięso włóż do garnka, zalej około trzema litrami wody i postaw na ogniu. Kiedy się zagotuje, zbierz powstałą na powierzchni pianę i dalej gotuj na małym ogniu. W tym samym czasie ugotuj faso (namoczoną wcześniej przez całą noc). Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Podsmaż na oleju na jasnozłoty kolor, dodaj do niej startą na grubej tarce marchew i obrane ze skórki, i pokrojone pomidory. Duś warzywa na małym ogniu około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Do gotowego wywaru (kiedy mięso jest już miękkie) dodaj ugotowaną fasolę, ziemniaki i uduszone warzywa. Dopraw do smaku. Gotuj zupę jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki bę miękkie.

 

Zupę rozlej do talerzy. Do każdego włóż pokrojone w kawałki mięso wyjęte z zupy, dodaj drobno posiekaną zieleninę i czosnek.

 

Zamiast mięsa do zupy możesz dodać parówki lub kiełbasę. Nie musisz wtedy gotować bulionu, wystarczy kilka minut przed końcem gotowania fasoli (dodaj do niej kostkę bulionową) wrzucić plasterki kiełbasy lub parówek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin