Minestra po florenckuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.200 g szynki,1 cebula,4 zabki czosnku,3 pomidory,2 marchwie,1 por,1 lodyga selera,300 g bialej fasoli, wymoczonej przez 12 godz w wodzie,150 g kapusty,3 galazki swiezego rozmarynu lub 2 lyzki suszonego,150 ml oliwy,1 l bulionu miesnego,sol, pieprz,4 kromki czarnego chleba.1. Szynke pokroic w spore kawalki. Cebule obrac, pokroic w platki. Czosnek obrac i drobno posiekac. Kapuste umyc i pokroic w paski. Marchew, por i selerumyc, obrac i pokroic w kawalki. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skoreki pokroic w kawalki.2. W duzym rondlu, na silnie rozgrzanej 1 lyzce oliwy podsmazyc szynke, cebulei polowe czosnku (2 min). Dodac reszte jarzyn, zmniejszyc ogien i podsmazacdalej 10 min, od czasu do czasu mieszajac. Dodac bulion i polowe fasoli,osolic i gotowac pod przykryciem, na srednim ogniu 2 godz. Reszte fasoliugotowac (2 godz) w 500 ml osolonej wody.3. Na pozostalej oliwie podsmazyc reszte czosnku i rozmaryn. Gdy czosnek zacznie sie rumienic oliwe przecedzic.4. Ugotowana w wodzie fasole przetrzec przez sito i dodac do zupy. Nastepniewlac przecedzona oliwe (1 lyzke oliwy zachowac) i gotowac na wolnym ogniu 15min.5. Na reszcie oliwy usmazyc grzanki z chleba, z ktorymi podawac bardzo goracazupe.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 22.
jabolek67