Zupa pikantna z dynii
PRZYGOTOWANIE: 50 min GOTOWANIE: 25 min PORCJA: 150 kcal
Składniki na 4 porcje:
1 l bulionu warzywnego 70 dag dyni 2 łyżki oliwy 6 wyłuskanych orzechów włoskich 2 cebule dymki strączek papryki chili
łyżka startego chrzanu 1/2 szklanki śmietany 18% łyżka mąki 2 łyżki dżemu morelowego sól, gałka muszkatołowa łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka. Dodać łyżkę oliwy, szklankę bulionu, przykryć i dusić do miękkości (20/30 minut). Ugotowaną dynię zmiksować wraz z wywarem. Orzechy posiekać. Papryczkę chili dokładnie oczyścić, usunąć pesteczki, opłukać, miąższ bardzo drobno posiekać. Cebulki dymki oczyścić, obrać, drobno posiekać. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dżem podgrzać, przetrzeć przez sito. Dołożyć do zmiksowanej dyni wraz z cebulą, posiekaną papryczką chili i startym chrzanem. Dolać pozostały wywar, wymieszać, podgrzać, gotować kilka minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową, ewentualnie dosolić. Zupę nalać na talerze, posypać orzechami.
jabolek67