Chłodnik ogórkowy
Składniki:
150 dag ogórków
Pęczek natki pietruszki
3-4 łodygi selera naciowego
Ząbek czosnku
12 szklanki bulionu warzywnego
Szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
łyżka mąki pszennej
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, osuszyć, cienko obrać ze skórki, prze-kroić wzdłuż na pot. Łyżeczką wybrać ze środka pestki. Miąższ pokroić w Kostkę. Natkę pietruszki i łodygi selera opłukać, osuszyć, posiekać.
2. W dużym rondlu roztopić masło, włożyć rozdrobnić warzywa i smażyć, mieszając. 4 min. Podsmażone warzywa oprószyć mąką. Wymieszać, zalać gorącym bulionem. Gotować 6 min na małym ogniu, pod przykryciem. Odstawić, aby wystygło i zmiksować.
3. Dolać jogurt, doprawić sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą t pieprzem. Wymieszać, schłodzić. Przybrać plasterkami ogórka. Porcja dla czterech osób.
jabolek67