Chłodnik ogórkowy.doc

(545 KB) Pobierz
Składniki:



Chłodnik ogórkowy

 

Składniki:

150 dag ogórków

Pęczek natki pietruszki

3-4 łodygi selera naciowego

Ząbek czosnku

12 szklanki bulionu warzywnego

Szklanka jogurtu naturalnego

2 łyżki masła

łyżka mąki pszennej

Sok z cytryny

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

1. Ogórki umyć, osuszyć, cienko obrać ze skórki, prze-kroić wzdłuż na pot. Łyżecz­ką wybrać ze środka pestki. Miąższ pokroić w Kostkę. Nat­kę pietruszki i łodygi selera opłukać, osuszyć, posiekać.

2. W dużym rondlu roztopić masło, włożyć rozdrobnić warzywa i smażyć, mieszając. 4 min. Podsmażone warzywa oprószyć mąką. Wymieszać, zalać gorącym bulionem. Go­tować 6 min na małym ogniu, pod przykryciem. Odstawić, aby wystygło i zmiksować.

3. Dolać jogurt, doprawić so­kiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą t pieprzem. Wymieszać, schłodzić. Przy­brać plasterkami ogórka. Porcja dla czterech osób.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin