Chłodnik ogórkowy z maślanką.doc

(6 KB) Pobierz
Ch³odnik ogórkowy z maœlank¹

Chłodnik ogórkowy z maślanką

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag ogórków sałatkowych

pół litra maślanki

150 g jogurtu naturalnego

8 rzodkiewek

po półczka natki pietruszki i koperku

1-2 łeczki octu winnego

l

pieprz

cukier

 

Jeden ogórek odłóż, resztę obierz i pokrój w kostkę. Natkę i koperek opłucz, potem posiekaj.

 

Maślankę i jogurt wlej do wysokiego naczynia, dodaj pokrojone ogórki i 3/4 zieleniny, całość zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem, octem winnym i szczyptą cukru, po czym wstaw na godzinę do lodówki.

 

Rzodkiewki oczyść i wraz z odłonym wcześniej ogórkiem pokrój w plasterki. Chłodnik rozlej do 4 talerzy, do każdej porcji włóż po kilka plasterków rzodkiewki i ogórka, posyp zieleniną.

 

Jeżeli chcesz nieco zmienić smak chłodnika, dodaj do niego więcej warzyw: podzielony na różyczki kalafior, pokrojoną w kostkę paprykę i lekko obgotowany zielony groszek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin