Chłodnik bułgarski1,5 l zsiadłego albo mleka albo jogurtu i kefiru2 łyżki oliwy albo oleju (najlepiej pół na pół słonecznikowego)6-8 orzechów włoskich2 małe świeże ogórki (dowolnie)2 ząbki czosnku200 ml śmietankigarść koperku (dowolnie)Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami, pokroić w półplasterki. W wazie utrzeć czosnek z solą, dodać oliwę, dobrze zmieszać, dodać łyżkę przegotowanej wody, zmieszać trzepaczką, dodać zsiadłe mleko lub jogurt i kefir (ewentualnie śmietankę czy orzechy - sparzone, obrane ze skórek i posiekane), roztrzepać, dodać pieprz i koperek. Wstawić do lodówki.Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"Przepisy na cztery osoby
jabolek67