Zupa cebulowa 2.doc

(20 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

Zupa cebulowa

 

Składniki:

350 g cebuli

ząbek czosnku

40g masła

łyżka mąki

3/4 l bulionu mięsnego

łyżka soku z cytryny

4 tosty

100g startego

ostrego żółtego sera

sól

pieprz kajeński

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w cienkie talarki, czosnek wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Oprószyć mąką i przysmażyć na jasnożółty kolor. Wlać bulion i mieszać, aż zupa osiągnie jednolitą konsystencję. Przyprawić i dodać sok z cytryny. Gotować pod przykryciem około 15 min. W piekarniku upiec tosty z serem. Włożyć po jednym na każdy talerz i delikatnie zalać gorącą zupą. Podawać natychmiast.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 270 kcal

Czas przygotowania: 40 min

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin