Zupa cebulowa
Składniki:
350 g cebuli
ząbek czosnku
40g masła
łyżka mąki
3/4 l bulionu mięsnego
łyżka soku z cytryny
4 tosty
100g startego
ostrego żółtego sera
sól
pieprz kajeński
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w cienkie talarki, czosnek wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Oprószyć mąką i przysmażyć na jasnożółty kolor. Wlać bulion i mieszać, aż zupa osiągnie jednolitą konsystencję. Przyprawić i dodać sok z cytryny. Gotować pod przykryciem około 15 min. W piekarniku upiec tosty z serem. Włożyć po jednym na każdy talerz i delikatnie zalać gorącą zupą. Podawać natychmiast.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 270 kcal
Czas przygotowania: 40 min
jabolek67