Zupa cebulowa 10.doc

(21 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

Zupa cebulowa

 

Składniki:

2 cebule

1 pęczek dymki

60g masła lub margaryny

1 1/4 l rosołu (z kostki lub w proszku)

2 gałązki tymianku

3 kromki razowego chleba bez skórki

4 łyżki tartego żółtego sera

 

Przygotowanie:

Cebulę oczyścić, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie paseczki. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew oskrobać, umyć i pokroić w wąziutkie pałeczki. Rozgrzać w garnku 30 g tłuszczu, wrzucić cebulę, udusić. Dodać dymkę i marchew, dusić wszystko razem. Zalać rosołem, zagotować, następnie gotować jeszcze przez 10 minut na słabym ogniu. Wrzucić umyty i drobno posiekany tymianek. Dodać soli i peprzu do smaku. Chleb pokroić w drobne kostki, rzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić na złocisto-brązowy kolor. Rozlać zupę do filiżanek lub bulionówek. Posypać tartym serem z grzankami, wstawić na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika i zapiec.

 

Danie na: 4 osoby

Czas przygotowania: 10 min

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin