Zupa cebulowa
Składniki:
2 cebule
1 pęczek dymki
60g masła lub margaryny
1 1/4 l rosołu (z kostki lub w proszku)
2 gałązki tymianku
3 kromki razowego chleba bez skórki
4 łyżki tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Cebulę oczyścić, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie paseczki. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew oskrobać, umyć i pokroić w wąziutkie pałeczki. Rozgrzać w garnku 30 g tłuszczu, wrzucić cebulę, udusić. Dodać dymkę i marchew, dusić wszystko razem. Zalać rosołem, zagotować, następnie gotować jeszcze przez 10 minut na słabym ogniu. Wrzucić umyty i drobno posiekany tymianek. Dodać soli i peprzu do smaku. Chleb pokroić w drobne kostki, rzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić na złocisto-brązowy kolor. Rozlać zupę do filiżanek lub bulionówek. Posypać tartym serem z grzankami, wstawić na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Danie na: 4 osoby
Czas przygotowania: 10 min
jabolek67