Francuska zupa cebulowa 1.doc

(7 KB) Pobierz
Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

 

Składniki na 4 porcje:

7 łek oliwy

2 ząbki czosnku obrane i zmiażone

90 dag cebuli obranej i pokrojonej w plastry

2 płaskie łki mąki

2/3 l Rosołu drobiowego w kostce WINIARY

niepełna szklanka czerwonego wina (225 ml)

półtorej płaskiej łeczki soli

świeżo zmielony czarny pieprz

16 cienkich kromek bułki (bagietki)

6 dag startego sera grojer

marchewka

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

 

W tym czasie zmieszaj 3 łki oliwy z czosnkiem, następnie przykryj i odstaw. Podgrzej pozostałą ilość oliwy w garnku o grubym dnie i bardzo delikatnie smaż cebulę przez około 20 minut, aż nabierze lekko złotawego koloru. Do cebuli dodaj mą, a następnie wlej rosół drobiowy i wino. Całość przypraw solą i odrobiną pieprzu. Zagotuj, a następnie zmniejszyć ogień, przykryj i gotuj przez 15 minut.

 

W tym czasie posmaruj każ kromkę bułki z obydwu stron przygotowaną wcześniej mieszaniną oliwy i czosnku. Ułóż kromki na blasze do pieczenia. Grzanki zapiekaj w piekarniku przez 10 minut, aż chrupiące.

 

Na spodzie każdej miseczki ułóż dwie grzanki, ł wazową nalej na nie zupę. Oprósz serem gruyere i podawaj z dodatkowymi kromkami pieczywa czosnkowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin