Barszcz staropolski.doc

(19 KB) Pobierz
Barszcz staropolski

Barszcz staropolski
2 l wywaru z mięsa i warzyw,
150 ml śmietany,
40 dag buraków,
20 dag kiełbasy,
10 dag marchwi,
10 dag selera,
10 dag pietruszki,
8 dag cebuli,
tłuszcz,
2 dag mąki,
zielenina,
sól, pieprz

Buraki umyć, oczyścić, upiec w piekarniku. Upieczone wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na tłuszczu, skropić wywarem i dusić do miękkości. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, połączyć z warzywami, burakami, pozostałym wywarem, posiekaną zieleniną oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić do smaku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin