NALEŚNIKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM.doc

(281 KB) Pobierz
NALEŚNIKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

NALEŚNIKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

 



Ciasto:

·               25 dkg mąki

·               1 szklanka mleka

·               1 szklanka wody mineralnej gazowanej

·               2 jajka

·               sól do smaku

Farsz:

·               50 dkg twarogu

·               10 dkg pokrojonego drobno wędzonego łososia

·               2 pokrojone drobno cebulki dymki

·               ½ łyżeczki soku cytrynowego

·               1 łyżka posiekanego koperku

·               sól, pieprz do smaku

 

 

Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć tłuszczem, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Na każdym naleśniku przygotowany farsz i zwinąć w rulon. Ściśle zawinąć w folie spożywczą i włożyć na 10 min. Do lodówki. Po tym czasie kroić naleśniki pod kątem.

 

 

 

 

 

 

 

ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI

 

·         6 filetów śledziowych

·         1/2 szklanki oleju

·         2 średnie cebule

·         mała puszka koncentratu pomidorowego

·         10 dag sparzonych rodzynkow

·         2 płaskie łyżeczki cukru

·        

1 łyżka soku z cytryny

 

 

Cebule z olejem podgrzać na patelni dodać koncentrat pomidorowy, cukier i sok z cytryny. Poczekać aż sos ostygnie i dodać śledzie (pokrojone w kosteczkę) oraz rodzynki i gotowe.

Najlepsze są po paru dniach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin